
Colesterolul: tot ce trebuie sa stii despre acest indicator esential al sanatatii
- 05 mart., 2021
- Postat de alina
- 0 Comentarii
Multi oameni aud despre colesterol atunci cand isi fac analizele de sange anuale, cand medicul le semnaleaza valorile crescute ale acestuia. Un nivel crescut al acestuia poate sa provoace probleme de sanatate.
Desi colesterolul mare e uneori mostenit, acesta creste din cauza alegerilor nesanatoase in ceea ce priveste stilul de viata si alimentatia. Dieta sanatoasa, exercitiul fizic regulat si medicamentele recomandate de medic pot sa ajute la atingerea unui nivel normal.
Iata, asadar, tot ce trebuie sa stii despre colesterol.
Cuprins
1. Ce este colesterolul si care sunt valorile normale
Colesterolul este o substanta care se gaseste in sange. Rolul acestuia in corp este acela de a ajuta la producerea celulelor sanatoase. Exista doua tipuri de colesterol, numite popular „colesterol bun si rau”.
Primul tip, colesterolul bun, HDL, are rolul de a colecta colesterolul in exces din corp si de a-l trimite catre ficat. Al doilea tip, LDL, transporta aceasta substanta in diferite zone ale corpului. Acesta se depune in peretii vaselor de sange, ceea le face sa se intareasca si sa devina inguste.
Impreuna cu colesterolul, se masoara pentru a determina profilul lipidic se masoara si nivelul de trigliceride din sange. Nivelul marit al acestora creste riscul de boli cardiace.
1.1. Cum se pune diagnosticul de colesterol marit?
Desi nu exista simptome pentru colesterol crescut care sa iti indice clar o problema, e indicat sa iti faci analizele regulat. Nivelul colesterolului total mare e determinat prin analizele de sange. Se creeaza un profil lipidic care include atat nivelul acestei substance cat si al trigliceridelor. Frecventa testelor depinde de varsta, istoricul familiei si factorii de risc.
Colesterolul la copii si adolescenti sub varsta de 19 ani se masoara astfel:
- primul test intre 9 si 11 ani;
- la copii, testul trebuie efectuat o data la 5 ani;
- unii copii pot fi testati incepand cu varsta de 2 ani, daca exista antecedente in familie de colesterol mare, atac de cord sau accident vascular.
Pentru persoane peste 20 de ani:
- Persoanele mai tinere ar trebui sa se testeze o data la 5 ani;
- barbatii cu varsta intre 45 si 65 si femeile intre 55 si 65 de ani trebuie sa se testeze la un an sau doi.
1.2. Ce este colesterolul total? Care sunt valorile normale ale colesterolului LDL si HDL?
Valorile normale ale colesterolului normal se masoara in miligrame per decilitru. Mai jos sunt cateva valori orientative, desi numerele exacte depin de la laborator la laborator.
Colesterolul total mic vine cu valori sub 200mg/dL, care sunt in general de dorit. Ai un risc crescut daca valorile colesterolului sunt intre 200 si 239 mg/dL.
Colesterolul total crescut cu valori peste aceasta limita reprezinta un adevarat risc pentru bolile de inima.
In cazul valorilor separate ale colesterolului LDL, in general cel mai bun rezultat pentru oamenii cu boli cardiace sau diabet se incadreaza sub 70 mg/dL, iar pentru cei care au risc crescut de boli de inima sunt optime si valorile sub 100 mg/dL.
Nivelul potrivit pentru cei care nu au probleme cardiace este intre 100 si 120 mg/dL, insa daca aveti probleme de sanatate este indicata scaderea acestui numar.
Limitele colesterolului la adultii sanatosi ajung la 159 mg/dL, in timp ce nivelul ridicat pentru acestia este intre 160 si 189 mg/dL. Acesti doi parametri sunt si mai negativi pentru cei cu risc de boli de inima. Valorile peste 190 mg/dL sunt ingrijoratoare indiferent de factorii de risc.
2. Despre colesterolul marit: cauze, simptome si tratament
Colesterolul marit apare mai ales din cauza alegerilor nepotrivite in legatura cu dieta si stilul de viata, desi uneori se transmite ereditar.
2.1. Colesterolul marit: simptome si complicatii
Simptomele colesterolului mare nu sunt specifice. Singura cale de a verifica este prin efectuarea testelor de sange.
Discuta cu medicul tau, ca sa decizi daca ar trebui sa iti faci analizele pentru colesterol. Copiii fara risc de boli de inima e indicat sa se testeze prima data intre 9 si 11 ani si apoi intre 17 si 19. In cazul adultilor fara risc de probleme cardiace, se recomanda retestarea o data la cinci ani.
Daca nu te incadrezi in limitele colesterolului normal, mai ales daca ai pe cineva in familie cu boli de inima sau alti factori de risc, medicul poate sa va recomande masurarea mai frecventa a valorilor acestei substante. Alti factori de risc includ:
- fumatul
- diabetul
- tensiunea arteriala crescuta
2.2. Ce inseamna colesterolul mare?
Complicatiile colesterolului ridicat sunt serioase mai ales pentru sanatatea inimii. Ateroscleroza presupune acumularea acestuia pe peretii arterelor, iar din aceasta cauza trecerea sangelui este ingreunata, ceea ce duce la complicatii. Printre efectele colesterolului crescut, se numara:
- Durerea in piept
Daca arterele coronare (cele care asigura alimentarea cu sange a inimii) sunt afectate, e posibil sa ai dureri in piept (angina) sau alte simptome de boala arteriala coronariana.
- Atacul de cord
Daca depunerile de colesterol se rup, e posibil sa se formeze un cheag de sange in locul rupturii, care poate bloca curgerea sangelui. Cand se opreste alimentarea cu sange in anumite parti ale inimii, are loc un atac de cord.
- Accidentul vascular cerebral
Ca in cazul atacului de cord, accidentul vascular cerebral are loc atunci cand o parte a creierului nu mai e alimentata cu sange din cauza unui cheag.
2.3. De ce creste colesterolul? Cauzele colesterolului mare
Chiar daca nu ai probleme din acest punct de vedere, fiecare ar trebui sa stie de la ce creste colesterolul, ca sa poata lua masuri pentru a preveni problemele viitoare. Cauzele colesterolului crescut includ:
- Dieta nepotrivita
Mai ales pentru persoanele cu factori de risc semnificativi, e important sa stie ce alimente cresc colesterolul. Uneori, colesterolul si stresul merg impreuna, pentru ca daca esti stresat tinzi sa mananci lucruri nesanatoase.
In special grasimile saturate sunt un factor de risc pentru valorile normale ale colesterolului total. Acestea se gasesc in produsele animale, in lactatele din lapte integral, oua sau carnea rosie.
Grasimile periculoase pentru sanatate le includ si pe cele trans, aflate in produsele din faina ambalate, de tipul biscuiti, prajituri sau popcorn la microunde. E important sa consumi produse alimentare sanatoase pentru intregul corp.
- Obezitatea
Dintre cauzele cresterii colesterolului face parte si obezitatea. Indicele de masa corporala mai mare de 30 creste semnificativ pentru valorile acestuia.
- Exercitiul fizic insuficient
Exercitiul fizic face sa creasca nivelul de colesterol HDL. De asemenea, astfel creste marimea particulelor de colesterol LDL, de aceea acesta este mult mai putin nociv pentru vasele de sange.
- Fumatul
Printre cauzele cresterii colesterolului la adulti se numara si fumatul, care dauneaza peretilor vaselor de sange, ceea ce face ca acestea sa fie mai predispuse la acumularea de colesterol.
- Varsta
Una dintre cauzele colesterolului seric total marit este si inaintarea in varsta. Pe masura ce imbatranesti, corpul se schimba in diferite feluri, astfel incat creste si riscul de colesterol crescut.
- Diabetul
Consumul de dulciuri si colesterolul se pot corela in acest caz. Glicemia crescuta contribuie la depunerea de colesterol rau si totodata la deteriorarea peretilor vaselor de sange.
- Cauze ereditare
Desi valorile colesterolului in functie de varsta variaza, unii oameni au probleme din cazuri ereditare. In putine cazuri, cei care au membri au familiei care sufera de aceasta problema o vor intampina la un moment dat la randul lor, indiferent daca au un stil de viata sanatos.
Desi colesterolul marit nu are simptome, e indicat sa iti faci un test de sange daca te incadrezi in factorii de risc.
3. Cum scap de colesterol? Schimbari de stil de viata si alimentatie
Prevenirea e intotdeauna preferabila tratarii. Ca sa previi cresterea colesterolului, trebuie sa faci alegeri sanatoase in viata de zi cu zi. Uneori colesterolul este pe baza de stres, pentru ca unele persoane nu au timp sa se ocupe mai mult de propria stare de bine.
Chiar daca ai valori normale ale colesterolului total, pe masura ce inaintezi in varsta e nevoie de grija din acest punct de vedere. Masurile sanatoase includ:
- consumarea de alimente care asigura sanatatea inimii;
- monitorizarea greutatii corporale;
- activitatea fizica regulata;
- consumarea de alimente cu putina sare;
- consumul ridicat de fructe si legume;
- limiteaza consumul de grasimi animale si consuma grasimi bune in moderatie;
- mentine o greutate optima;
- renunta la fumat;
- fa exercitiu fizic mai mult de 4 zile pe saptamana, timp de 30 minute de zi;
- renunta la alcool sau bea cu moderatie;
- redu stresul din viata de zi cu zi.
Daca in acest mod nu obtii rezultatele dorite, este posibil sa ai nevoie de medicamente, pentru a obtine un nivel de colesterol total scazut.
Tratamentul pentru colesterolul marit e decis de catre medic, dar chiar si atunci cand iei medicamente trebuie sa continui cu schimbarile sanatoase ale stilului de viata.
Simptomele colesterolului HDL scazut nu sunt specifice, dar poti dezvolta complicatii, printre care cele de mai sus. Nivelul ideal al acestiua este peste 60 mg/dL.
Iata ce sa faci daca ai colesterolul bun mic:
Consuma ulei de masline
Uleiul de masline contine grasimi sanatoase pentru inima si are proprietati antiinflamatoare care contracareaza efectele colesterolului rau din corp.
Foloseste acest tip de ulei cand nu gatesti mancaruri la temperaturi inalte, de exemplu pentru salate sau sosuri. E nevoie de moderatie in ceea ce priveste cantitatea, intrucat are foarte multe calorii.
Boabe
Boabele precum fasolea, lintea sau mazarea contin multe fibre solubile si acid folic, o vitamina importanta pentru sanatatea inimii.
Cereale integrale
Cerealele integrale scad colesterolul rau si pe cel total, astfel incat colesterolul bun mic poate avea niveluri mai mari. Acest lucru se datoreaza continutului crescut de fibre, in special solubile, din aceste alimente.
Fructele cu un continut mare de fibre
Unul dintre cele mai la indemana remedii pentru colesterolul marit reprezinta fructele care au multe fibre, necesare pentru un corp sanatos. Acestea includ:
- merele;
- perele;
- prunele uscate.
Pestele
Omega-3 este unul dintre acizii grasi esentiali pentru sanatatea inimii si a vaselor de sange. Opteaza pentru pestele mai gras, cum ar fi:
- somonul;
- macroul;
- sardinele;
- tonul;
- pastravul.
Semintele de in
Semintele de in si uleiul din acestea contin o cantitate mare de Omega-3. Mai ales persoanele vegetariene consuma acest aliment, pentru a obtine nutrientii necesari. Semintele trebuie macinate, pentru ca nu poate fi digerata coaja, asa ca in corp nu raman nutrientii benefici. Le poti folosi pentru salate, cereale, iaurt sau produse de panificatie.
Nucile
Diferitele tipuri de nuci sunt benefice pentru a mentine valoarea normala a colesterolului. Acestea pot fi consumate ca atare sau in salate, smoothie sau alte feluri de mancare. Aceste alimente au multe calorii, asa ca trebuie sa le consumi cu moderatie, mai ales daca esti la dieta.
Semintele de chia
Semintele de chia contin Omega-3, fibre si alti nutrienti importanti. Acest aliment ajuta la remedierea colesterolului rau marit si la reducerea tensiunii arteriale. Acestea se folosesc in acelasi fel ca semintele de in sau nucile si pot fi folosite in plus in loc de oua, pentru ca au o textura uleioase.
Avocado
Pentru un nivel de colesterol bun marit, poti consuma si avocado. Acest fruct a devenit din ce mai popular datorita beneficiilor numeroase pentru sanatate. Pentru ca e bogat in acid folic si grasimi monosaturate, care reduc colesterolul rau crescut si, prin urmare, riscul de boli de inima. Avocado poate fi consumat sub forma de felii, pasta pentru sandvis sau guacamole.
Niacina
Niacina e una dintre vitaminele B care e importanta pentru sanatatea inimii si reducerea valorilor colesterolului rau. Aceasta creste, alaturi de alimentele pentru colesterol bun, nivelul acestei substante benefice.
Niacina se gaseste in carnea de pui, ficat sau suplimente alimentare. Nivelul zilnic de niacina este de 14mg pentru femei si 16mg pentru barbati. Discuta cu medicul tau inainte de a incepe sa iei aceasta vitamina.
E important atat pentru persoanele cu factori de risc, cat si pentru cele fara probleme de sanatate, sa stie ce inseamna colesterolul total si care e diferenta dintre colesterolul bun si rau. Vestea buna este ca, in multe cazuri, cateva schimbari ale alimentatiei si stilului de viata pot sa determine preventia valorilor mari sau revenirea in limitele normale a acestui parametru esential pentru sanatate.
Sursa foto: Shutterstock.com
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/symptoms-causes/syc-20350800
https://medlineplus.gov/cholesterol.html
https://www.healthline.com/health/high-cholesterol/levels-by-age#adults
https://www.healthline.com/health/high-cholesterol/foods-to-increase-hdl#soy