
Creșterea imunității – tot ce trebuie să știi pentru a fi plin de energie în sezonul rece
- 18 feb., 2021
- Postat de alina
- 0 Comentarii
Un sistem imunitar sănătos este întotdeauna important. Rolul acestuia în organism este esențial, pentru că îl apără de infecții și boli, eliminând agenții patogeni și corpurile străine care pătrund în organism.
Când celulele și țesuturile care aparțin sistemului imunitar detectează ceva ce nu e în regulă, începe un proces complex de apărare. Acest sistem conține numeroase celule, țesuturi și organe răspândite în tot corpul, cum ar fi celulele albe, ganglionii și anticorpii.
De-a lungul vieții, se pot întâmpla anumite lucruri care fac ca imunitatea să devină scăzută. Cea mai frecventă problemă cu care ne confruntăm sunt temperaturile reci, când corpul este mai expus la diverși viruși și bacterii. Vestea bună este că de cele mai multe ori poți să remediezi un sistem imunitar, prin dietă și luând anumite suplimente pentru creșterea imunității. În continuare, vă vom prezenta toate lucrurile esențiale despre acestea.
Cuprins
1. Semne ale unei imunități scăzute
Un sistem imunitar care nu funcționează optim poate fi identificat prin anumite semnale de alarmă care apar. Conștientizând problema, se pot descoperi cauzele și soluțiile care pot îmbunătăți situația. Mai jos sunt câteva dintre cele mai frecvente simptome.
Infecțiile frecvente
Cel mai important semn al unui sistem imunitar care nu funcționează optim este frecvența și severitatea infecțiilor. Acestea vor fi mai dese și mult mai greu de tratat decât în mod normal.
Răceala durează, de exemplu, până la 10 zile și pot apărea până la trei cazuri în sezonul rece la oamenii sănătoși. Alte infecții, care poate nu apar în cazul persoanelor cu o imunitate potrivită, sunt comune în cazul celor cu o deficiență din acest punct de vedere. Printre acestea din urmă se numără:
- pneumonia
- meningita
- bronșita
- infecții ale pielii
Alte afecțiuni
Alte probleme care pot apărea mai des sunt:
- Bolile autoimune
Bolile care afectează sistemul imunitar cauzează o activitate anormală a acestuia (îl fac să acționeze prea mult sau prea puțin).
În cazul activității exagerate, el va ataca țesuturile organismului, rezultând în boli autoimune. Acestea cresc susceptibilitatea la anumite infecții.
- Anormalități ale sângelui, cum ar fi anemia
Bolile de sânge care arată un sistem imunitar slăbit includ anemia, hemofilia (sângele nu se coagulează la fel de rapid ca în mod normal, ceea ce duce la sângerări prelungite), cheagurile și cancerul.
- Inflamarea organelor interne
Inflamația apare în organism din pricina leziunilor provocate de toxine, bacterii, sau traume asupra organelor și poate fi un semn al imunității scăzute.
- Probleme digestive ca diareea, crampele sau pierderea apetitului
Sistemul digestiv este esențial pentru starea generală a sănătății, iar unele microorganisme aflate în intestine ajută în lupta împotriva infecțiilor și susțin sistemul imunitar.
Problemele care apar pot fi un semn că acesta este slăbit, deși există multe alte afecțiuni care pot avea aceleași simptome.
- Creștere întârziată la copii
În cazul copiilor, problemele sistemului imunitar pot afecta modul în care aceștia se dezvoltă. Totuși, aceasta nu este singura cauză posibilă.
O alta constă în malnutriție, dar în ambele situații este necesară consultarea medicului pediatru, pentru ca micuțul să se crească sănătos. Doctorul va fi în măsură să determine cauza, iar în cazul unei diete necorespunzătoare, poate recomanda ceva potrivit pentru cel mic.
Alte semne care pot indica un sistem imunitar slăbit, atât la adulți, cât și la copii, sunt:
- oboseala exagerată
- stresul accentuat
- vindecarea întârziată a rănilor
1.1. Efecte pe termen lung ale imunității scăzute
Un sistem imunitar deficitar poate pune probleme mai mult sau mai puțin grave. Poate face ca rinitele alergice sau răcelile să fie mai dese sau severe, dar poate avea și efecte mai serioase, cum ar fi apariția următoarelor boli:
- HIV și SIDA
- hepatită virală
- leucemie
- cancerul celulelor plasmatice (mielom)
Unii oameni sunt mai predispuși la apariția imunodeficienței, o afecțiune care presupune că o parte a sistemului imunitar nu funcționează corect.
Imunodeficiența primară este genetică, de aceea oamenii care au în familie astfel de cazuri trebuie să fie deosebit de atenți la situațiile în care ar putea căpăta o infecție.
Imunodeficiența poate fi și secundară, atunci când apare în urma infecțiilor sau chiar a chimioterapiei. Următoarele părți ale sistemului imunitar pot fi afectate:
- pielea
- măduva spinării
- celulele albe
- splina
- amigdalele
- ganglionii
- sistemul endocrin
2. Întărirea sistemului imunitar – cele mai la îndemână măsuri pe care le poți lua
Întărirea imunității nu este în mod necesar ceva complicat. Multe soluții constau în mici schimbări pe care le poți face în ceea ce privește stilul de viață și alimentația. Din aceste două surse pornește bunăstarea întregului organism.
Hrana pe care o consumăm trebuie să fie cât mai naturală, fără multe alimente procesate, cum ar fi mezelurile, și să includă multe fructe și legume. Iată mai jos câteva sfaturi pentru o imunitate de fier la temperaturi scăzute.
2.1. Întărirea imunității la adulți
Când apar simptome, poate fi un semn că trebuie să acționezi. Nu este nevoie să încerci creșterea imunității cu produse naturiste. Există numeroase lucruri simple pe care le poți face, pentru a creșterea imunității la adulți. Printre acestea se numără:
- activitatea fizică frecventă
- integrarea fructelor și legumelor în dietă
- somnul odihnitor
- menținerea greutății normale
- renunțarea la fumat
- spălarea frecventă a mâinilor
- spălarea corespunzătoare a alimentelor
- consumul moderat de alcool
2.2. Întărirea sistemului imunitar la copii
Măsurile enumerate mai sus sunt valabile și în cazul copiilor. Deși renunțarea la fumat nu se aplică în cazul lor, fumul de țigară pe care îl inspiră din jur este dăunător.
Ritmul respirației copiilor este mai accelerat, de aceea ei pot fi afectați mai mult decât adulții de acesta. De asemenea, corpului lor îi ia mai mult să elimine toxinele. Acestea sunt câteva dintre afecțiunilor al căror risc crește din cauza fumului de țigară:
- bronșita
- astmul
- infecții ale urechilor
- sindromul morții subite la copiii sub doi ani
În cazul bebelușilor, alăptarea la sân este importantă pentru dezvoltarea unui sistem imunitar sănătos. Laptele matern conține anticorpi importanți și celule albe.
În primele șase luni se recomandă să nu se folosească alte mijloace de alăptare, însă dacă acest lucru nu e posibil, măcar trei luni sunt esențiale. Prin alăptarea la sân, copilul este apărat împotriva următoarelor probleme:
- infecții
- alergii
- diaree
- pneumonie
- meningită
- infecții urinare
- sindromul morții subite
Cum incluzi măsurile sănătoase pentru un sistem imunitar puternic în viața celui mic?
Poate fi dificil să îți determini copilul să se supună anumitor reguli care sunt spre binele lui. Trebuie să îl obișnuiești de la o vârstă fragedă cu obiceiuri sănătoase, pe care le va păstra pe parcurs. Iată cum să incluzi în programul de zi cu zi măsuri care vor menține sănătatea imunității micuțului tău:
Exerciții fizice în familie
Mișcarea frecventă poate fi benefică pentru menținerea numărului optim de anticorpi. Pentru ca cei mici să beneficieze de pe urma acestui efect, trebuie să le dai un exemplu pozitiv.
Mai degrabă decât să îi încurajezi să meargă să se joace cu prietenii lor, poți să practici sport cu ei tu însuți. Iată câteva activități pe care le poți încerca:
- mersul cu bicicleta
- baschet
- tenis
- datul cu rolele
- drumețiile pe munte
Monitorizează igiena copilului
Spălarea mâinilor este importantă mai ai ales după joacă, după contactul cu animalele de companie, sau înainte și după masă. Ca să nu perceapă ca pe o obligație această acțiune, poți să îl lași pe acesta să aleagă săpun și prosoape în forme și culori speciale.
De asemenea un sfat în plus, care nu trebuie ignorat, este că este indicat să arunci periuța de dinți când copilul este bolnav. Astfel, eviți riscul de reîmbolnăvire.
3. Modalități rapide de a crește imunitatea: alimente benefice
Mai jos sunt câteva sfaturi prin care poți obține creșterea imunității rapid. Aceasta este esențială, alături de exercițiul fizic regulat, atât în ceea ce privește această problemă, cât și nenumărate alte aspecte ale sănătății.
Fructe și legume bogate în vitamina C
O metodă rapidă și care nu reprezintă un inconvenient este includerea anumitor alimente în dietă. Mâncărurile bogate în vitamina C vor asigura necesarul zilnic pentru dezvoltarea armonioasă a organismului.
Vitamina C crește producerea celulelor albe, elemente esențiale împotriva combaterii infecțiilor, și în plus are un rol în menținerea sănătății pielii.
Iată câteva fructe și legume care conțin din belșug această vitamină, pentru creșterea imunității în mod natural:
- citricele
- ardeiul gras roșu
- broccoli crud
- spanacul
- papaya
- kiwi
Condimente și fructe și legume bogate în vitamina E
Printre condimentele care merită încercate sunt usturoiul, ghimbirul și turmenicul, precum și migdalele, semințele de floarea soarelui, avocado și salata.
Acestea din urmă conțin o cantitate semnificativă de vitamina E, o altă substanță care nu trebuie să lipsească pentru funcționarea sistemului imunitar.
Vitamina B6 și zinc prin carnea de pui și scoici
În ceea ce privește produsele de origine animală, poți încerca să integrezi în dietă mai multă carne de pui, scoici și iaurt. 80 de grame de carne de pui asigură o treime din necesarul zilnic de vitamina B6. Această vitamină joacă un rol important în producerea de celule roșii.
Scoicile conțin mult zinc, care asigură funcționarea optimă a celulelor sistemului imunitar. În ceea ce privește iaurtul, culturile lactice din acesta pot stimula imunitatea organismului în procesul de combatere a infecțiilor.
Polifenoli, antioxidanții importanți pentru imunitate
Pentru a obține beneficii și prin băuturi, este bine de știut că ceaiul verde, pe lângă alte proprietăți, conține și polifenoli, antioxidanți găsiți doar în plante. Un anumit tip de polifenoli poate avea, conform unor studii, efecte asupra virușilor gripali.
Fibre solubile, pentru lupta împotriva inflamației
Consumul de plante are, pe lângă cele enumerate mai sus, și alte beneficii. Fructele și legumele conțin o cantitate mare de fibre solubile, în special:
- citricele
- merele
- morcovii
- ovăzul
- fasolea
Potrivit unui studiu care implica șoareci, cei care au consumat timp de șase săptămâni fibre solubile s-au vindecat de infecții bacteriene în jumătate din necesar celor care au consumat atât fibre solubile, cât și insolubile.
4. Suplimente și tratamente naturiste benefice pentru stimularea imunității
Pe lângă alimentele numite mai sus, există anumite suplimente alimentare care pot ajuta, mai ales în cazuri severe de slăbire a sistemului imunitar. Iată câteva dintre tratamentele naturiste pentru imunitate:
- Echinacea
Rezultatele cercetărilor în legătură cu aceasta variază. Unele studii au arătat că echinacea tratează răceala aflată la primele simptome, în timp ce altele susțin că reduce doar riscul de îmbolnăvire la jumătate.
De asemenea, s-a descoperit că echinacea reduce durerea în gât, când e folosită împreună cu un spray de gât pe bază de salvie.
- Propolis
Propolisul este o substanță asemănătoare rășinii, obținută din mugurii de conifere. Este și un antioxidant puternic, pe lângă rolul în susținerea sistemului imunitar și împotriva inflamației.
- Acai
Fructele de acai sunt, de asemenea, antioxidanți și adjuvanți pentru imunitate. Cercetările asupra acestor fructe se înmulțesc, deoarece se bănuiește că sunt benefice unui număr mare de afecțiuni. Acestea pot fi consumate sub formă de pulberi în deserturi, torturi sau smoothie-uri.
- Boabe de soc
Deși acestea au fost folosite de mult timp pentru tratarea infecțiilor, de-abia acum se realizează cercetări pentru a afla eficiența împotriva acestora.
Deja s-a demonstrat că boabele de soc au proprietăți antibacteriene și antivirale pentru tratarea infecțiilor aparatului respirator superior și a unor tipuri de virus gripal. De asemenea, ar putea reduce durata și severitatea simptomelor infecțiilor virale.
- Curcumin
Această substanță conținută în turmeric și este, de asemenea, benefică pentru îmbunătățirea eficienței sistemului imunitar și reducerea inflamației.
- Ciuperci medicinale
Ciupercile medicinale includ varietăți ca maitake, shiitake, reishi, coama leului și coadă de curcan. Pe lângă îmbunătățirea sistemului imunitar, folosirea de suplimente pentru o imunitate puternică, ceaiuri sau tincturi conținând diverse astfel de tipuri de ciuperci pot ajuta în tratarea infecțiilor de plămâni și a astmului. Ciupercile coadă de curcan se pare că pot fi eficiente în cazul anumitor tipuri de cancer.
- Astragalus
Folosit mai ales în medicina chinezească, astragalus este posibil să fie de ajutor în privința răspunsului sistemului imunitar, deși nu există încă suficiente studii. În ciuda acestui lucru, s-a observat că 160 de mililitri de extract de rădăcină de astragalus timp de 3-6 săptămâni reduce simptomele de alergie.
- Andrographis
Această plantă poate fi folosită pentru reducerea febrei, a semnelor răcelii și a durerii. În primele trei zile ale bolii, combinația de andrographis și ginseng siberian poate ameliora simptomele.
Pe lângă acestea, alte suplimente ce conțin vitamine și minerale pot fi un bun tratament pentru creșterea imunității organismului, de exemplu:
- vitamina C
- vitamina D
- complexul de vitamine B
- zinc
- seleniu
Imunitatea potrivită este importantă tot timpul, dar mai ales la temperaturi scăzute, pentru că atunci corpul este mai susceptibil la virușii și bacteriile din aer. Dacă trupul nu se poate apăra cum trebuie, apar atunci nu doar răceli banale, ci alte infecții grave ca pneumonia sau bronșita.
Din fericire, ameliorarea problemelor se poate face, în cazul celor mai mulți oameni, printr-o dietă corespunzătoare sau prin apelarea la remedii naturiste pentru creșterea imunității, care să asigure corpului toți nutrienții de care are nevoie pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar.
Sursa foto: storyblocks.com
Referințe:
https://www.protinex.com/blog/what-are-the-signs-of-a-weak-immune-system/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324930#tips-to-stay-healthy
https://www.parents.com/health/cold-flu/cold/boost-childs-immunity/
https://drwillcole.com/functional-medicine/8-ways-to-naturally-boost-your-childs-immune-system
https://www.medicinenet.com/covid_19_supplements/article.htm