
Propolis – beneficii si contraindicatii!
- 01 mart., 2021
- Postat de alina
- 0 Comentarii
Dintotdeauna au existat dovezi ca propolisul are foarte multe efecte benefice, datorita functiilor antioxidante si antiinflamatorii pe care le are. Mai mult, este cunoscut pentru efectul rapid de calmare al anumitor tipuri de rani, prin facilitarea vindecarii acestora.
Propolisul este o compoziție alcatuita din mai multe substante culese cu grija, de la cel putin 20 de specii de arbori, si actioneaza impotriva a 21 de bacterii, 30 de virusuri si, nu in ultimul rand, 9 specii de ciuperci microbiene. Daca iti doresti un stil de viata sanatos, apeleaza la consumul acestuia.
Cuprins
1. Propolis – beneficii si contraindicatii pentru sanatate
Propolisul are in compozitie anumite substante active, ca: flavonoidele, acizii fenolici și esterii lor. Datorita atributelor acestor compusi, substanta are efect antiinflamator, imunomodulator, antioxidant, antimicrobial, cardioprotector, anticancerigen si hepatoprotector. Studii recente arata ca propolisul natural este mai eficient in tratarea anumitor probleme decat unguentele sau cremele specifice, cu aplicare topica.
In cazul afectiunilor de herpes simplex, un produs care contine 3% propolis poate scadea durerea si grabeste vindecarea. De asemenea, apa de gura cu propolis este extrem de eficienta pentru igiena orala, ajutand la combaterea inflamatiilor, tratarea si prevenirea formarii de noi infectii bucale.
Efectele benefice ale propolisului s-au dovedit eficiente in inhibarea cresterii tumorilor cancerigene, datorita unei substante care se gaseste in compozitia acesuia, mai exact, artepillin C. Este important de mentionat ca aceste teste clinice au fost efectuate pe animale si culturi celulare si nu se stie inca daca efectele se pastreaza si in cazul oamenilor.
In ceea ce priveste efectele secundare si contraindicatiile folosirii propolisului, trebuie citit cu atentie prospectul fiecarei compozitii in parte si consultat sfatul medicului sau al farmacistului. Exista, totusi, si cateva reactii secundare, mai ales in cazul persoanelor care sunt alergice la produse apicole. Daca nu iti cunosti foarte bine profilul alergenic, este indicat sa iti faci un mic set de analize inainte de utilizare. De asemenea, astmaticii si cei care urmeaza tratamente de anticoagulare trebuie sa se sfatuiasca cu medicul de familie in privinta consumului de substante care contin propolis, pentru ca ele pot subtia sangele si agrava astmul. Totodata, femeile insarcinate sau cele care se afla in perioada de alaptare trebuie sa evite utilizarea acestor produse, pentru ca nu exista in momentul de fata suficiente informatii care sa ateste siguranta utilizarii lor.
In ceea ce priveste beneficiile propolisului pe care acesta le are asupra pielii si a tenului, el actioneaza impotriva herpesului, eczemelor, arsurilor, dar si a punctelor negre si cosurilor.
2. Proprietatile extractului de propolis
Studiile arata ca persoanele care consuma in jur de 50 de picaturi de tinctura de propolis, de cel putin trei orei pe zi, dezvolta un sistem imunitar foarte puternic si reactioneaza mult mai bine la infectia cu virusul gripal. Pentru ca functioneaza ca un foarte bun antibiotic, inhiba dezvoltarea bacteriilor si reface tesuturile pe care acestea le-au lezat, favorizand excluderea secretiilor pe cale nazala. Asadar, prima proprietate a propolisului consta in ameliorarea anumitor boli respiratorii si a bronsitelor.
De asemenea, combinand tinctura cu o lingura de miere si administrata in fiecare zi pe stomacul gol, se elimina simptomele colitei de fermentatie din stomac. Mai mult, antioxidantii din compozitia medicamentelor cu propolis au efecte puternice impotriva asteniei, datorita faptului ca se creaza o bariera impotriva degradarii anumitor vitamine esentiale organismului uman si ajuta la echilibrarea hormonilor. Totodata, administrarea zilnica previne tulburarile cardiace, hipertensiunea, intareste sistemul imunitar si normalizeaza cantitatea de colesterol din sange.
3. Cum se obtine propolisul si modul de administrare
Propolisul este format din mugurii care se gasesc pe scoarta anumitor copaci, ca mesteacanul, salcia, plopul, frasinul etc. Dupa aceasta etapa, apicultorii recolteaza substantele de la albine, prin razuirea stupului sau prin construirea unui colector special care aduna productia albinelor.
Modul de administrare depinde foarte mult de forma sub care acesta este gasit, dar si de sfatul medicului:
Tinctura – se administreaza prin amestecarea ei cu o lingura de miere sau picurarea pe o bucata de paine, cu 30 de minute inainte mesei;
Propolisul brut – Este cunoscut pentru efectul antiinflamator, antioxidant, intarirea sistemului imunitar, protejeaza aparatul respirator si este foarte util impotriva afectiunilor gastro-intestinale si se consuma prin mestecare timp de aproximativ 15 minute;
Unguentul cu propolis – Este benefic in cazul pielii afectate de factori climatici, ca arsurile solare. Ajuta la stimularea si regenerarea celulelor epidermei si favorizeaza cicatrizarea si vindecarea rapida a arsurilor. Se administreaza cutanat, in zona cu probleme;
Apa de propolis – se obtine prin dizolvarea esentei de propolis in apa si se bea;
Miere propolizata – poate fi consumata ca atare.
Asadar, daca ai gasit in informatiile de mai sus intrebuintari ale propolisului benefice pentru tine si consideri ca acesta te poate ajuta, nu mai sta pe ganduri si sprijina-ti organismul sa devina mai puternic!
Sursa foto: Shutterstock.com