
Reumatismul: Ce este si de ce trebuie luat foarte in serios?
- 03 mart., 2021
- Postat de alina
- 0 Comentarii
Pana nu demult, reumatismul era cunoscut ca fiind o boala a varstnicilor. Cu toate acestea, studiile arata ca tot mai multi tineri sufera de o afectiune reumatica ce le poate distruge viata. Afla din acest articol ce este cu adevarat reumatismul, cum il poti identifica si ce poti face daca ai fost diagnosticat cu o astfel de boala.
Cuprins
1. Ce este reumatismul?
Termenul generic de „reumatism” acopera o gama larga de afectiuni caracterizate prin inflamatie si durere la nivelul articulatiilor, muschilor sau tesutului fibros. Acestea sunt denumite boli reumatice si pot afecta o singura sau mai multe articulatii, dar si organe interne si diverse zone ale corpului.
Iata care sunt cele mai frecvente afectiuni reumatice:
- Tendinita – este caracterizata prin inflamarea unui tendon;
- Bursita – reprezinta inflamarea bursei seroase (sacul umplut cu lichid din jurul unei articulatii care scad frecarea oaselor si faciliteaza miscarea);
- Capsulita adeziva sau Umar inghetat – inflamarea tesutului care inconjoara articulatia umarului;
- Sindromul tunelului carpian – acesta apare din cauza presiunii asupra unui nerv din incheietura mainii si provoaca furnicaturi la nivelul membrelor;
- Guta – reprezinta inflamarea articulatiilor cauzata de depunerile de cristale de acid uric din tesutul articular;
- Osteoartrita, Boala articulara degenerativa sau Osteoartroza – reprezinta uzura cartilajului protector al articulatiilor;
- Artrita reumatoida – este o afectiune inflamatoare sistemica si este considerata a fi o boala autoimuna, in care sistemul imunitar ataca micile articulatii. Durerea apare chiar si in repaus, cand articulatiile nu sunt solicitate si, de cele mai multe ori, exista si o rigiditate (intepenire) a articulatiilor, in special, dimineata;
- Polimialgia reumatica – este o boala autoimuna care afecteaza muschii umerilor si ai coapselor;
Lupus eritematos sistemic, Fibromialgie, Sclerodermie, Polimiozita, Dermatomiozita – sunt boli autoimune care afecteaza muschii si tesutul conjunctiv, fiecare avand cauze si simptome diferite.
2. Reumatismul: cauze si simptome
Principalii factori de risc care favorizeaza aparitia afectiunilor reumatice (denumite si boli musculo-scheletice) sunt:
- Diverse infectii in corp (ex.: infectii ale gatului, dintilor sau vezicii biliare)
- Mostenirea genetica
- Fumatul
- Sedentarismul si obezitatea
- Ocupatiile care provoaca uzura articulatiilor (activitati de birou care solicita articulatiile mainilor, munca fizica grea, activitati sportive de performanta etc.)
- Inaintarea in varsta
Cele mai frecvente simptome ale bolilor reumatice includ:
- Durere articulara si musculara
- Inflamatie locala insotita de tumefactie, roseata si rigiditate
- Deformari ale articulatiilor
- Articulatii calde si instabile
- Slabiciune musculara, durere in timpul mersului
- Dificultate la prinderea obiectelor si la efectuarea anumitor miscari (imbracat, aplecat, urcatul scarilor etc.)
- Oboseala excesiva, lipsa de energie
Bolile reumatice afecteaza in mod negativ viata pacientilor. Astfel, este important ca afectiunea sa fie identificata la timp de catre un medic reumatolog. Diagnosticul se acorda pe baza consultatiei, a unor analize de sange detaliate si prin radiografierea zonei afectate.
3. Tratament, dieta si stil de viata ce trebuie adoptate in cazul reumatismului
In functie de tipul de reumatism al pacientului, doctorul va recomanda un anumit tratament. Acesta poate include, pe langa medicamentatia specifica, si o serie de alte strategii terapeutice, care au ca scop ameliorarea durerilor reumatice si a celorlalte simptome ale afectiunilor musculo-scheletice.
Se pot efectua injectii, se poate apela la tratamente de acupunctura si kinetoterapie sau, in unele cazuri, se realizeaza interventii chirurgicale. In toate situatiile, insa, pacientul va fi nevoit sa adopte obiceiuri sanatoase, atat din punct de vedere al dietei, cat si al stilului de viata, in general.
Iata ce poti face pentru a-ti imbunatati starea generala si a scapa de durerile provocate de reumatism:
- Dieta
Anumite alimente pot provoca cresterea inflamatiei in corp, in timp ce altele au capacitatea de a o reduce. In principal, o dieta sanatoasa si o cantitate crescuta de flora bacteriana prietenoasa intestinului pot reduce aciditatea, ajutand, astfel, imbunatatirea flexibilitatii articulatiilor.
Prin urmare, alimentele recomandate in afectiunile reumatice sunt cele bogate in magneziu, care favorizeaza absorbtia calciului si cele care contin potasiu sau alte enzime ce reduc aciditatea in organism. Iata cateva exemple: legume cu frunze verzi, ovaz, fasole, seminte de dovleac si floarea-soarelui si fructe, precum smochinele, ananasul, papaya, mango si guava.
De asemenea, carnea de peste (hering, macrou, somon si ton) sau suplimentele de ulei de peste trebuie si ele incluse in dieta pacientului afectat de reumatism, deoarece acestea au capacitatea de a reduce inflamatia din corp.
Pe langa aceste alimente, este bine de stiut ca exista o multime de ceaiuri cu efect antiinflamator, care sunt eficiente pentru ameliorarea durerilor reumatice.
- Stil de viata sanatos
Sportul si miscarea, in general, sunt recomandate in cazul afectiunilor reumatice, deoarece exercitiile fizice intaresc muschii, imbunatatesc flexibilitatea si mobilitatea, ceea ce poate duce la atenuarea durerilor. Eficiente pot fi exercitiile de stretching, aerobic cu greutati, inot sau chiar mers pe jos.
Alte lucruri de care sa tii cont daca suferi de reumatism:
- Asigura-te ca ai o saltea ferma
- Cand ridici ceva de jos, flexeaza genunchii, nu te apleca din talie
- Poarta greutati egale in fiecare mana cand faci cumparaturi
- Masajul, sauna, reflexoterapia si aromoterapia pot ameliora durerile reumatice, asadar, apeleaza cu incredere la ele
- Evita sa stai in picioare pentru perioade lungi de timp
4. Lucruri pe care nu le stiai despre reumatism
Iata cateva adevaruri despre bolile reumatice de care probabil nu ai auzit pana acum:
- Exista mai mult de 200 de afectiuni musculo-scheletice care fac parte din categoria de boli reumatice;
- Bolile reumatice afecteaza mai multe persoane decat orice alt grup de afectiuni medicale. Studiile au aratat ca o treime din persoanele de toate varstele sunt afectate, la un moment dat, in timpul vietii, de o boala reumatica;
- Netratate, bolile reumatice pot reduce speranta duratei de viata a unui individ;
- Aceste boli afecteaza persoanele de toate varstele, femeile fiind mai predispuse decat barbatii;
- Artrita nu este cauzata de vremea rece si climatul umed;
- Bolile scheleto-musculare afecteaza capacitatea de munca a peste 40 de milioane de persoane din Europa, iar acest lucru cauzeaza costuri de peste 200 de miliarde de euro pentru statele de pe batranul continent.
In concluzie, bolile reumatice iti pot afecta in mod negativ calitatea vietii. De aceea, este extrem de important sa le identifici si sa le tratezi la timp. Ai grija de tine si de sanatatea ta!
Sursa foto: Shutterstock.com