
Sarea de mare, un condiment care nu trebuie sa iti lipseasca din bucatarie – proprietati, beneficii, intrebuintari
- 22 feb., 2021
- Postat de alina
- 0 Comentarii
Pe langa alimente, condimentele pe care le adaugam in preparate sunt importante. Acestea au diferite proprietati benefice pentru sanatate. Sarea este indispensabila pentru reusita retetelor culinare, de unde si expresia „ca sarea-n bucate”. De aceea, e important sa alegi un sortiment potrivit.
Se cunoaste din vremuri stravechi ce este sarea de mare si la ce se foloseste. Aceasta se obtine prin evaporarea apei marine. Spre deosebire de cea de masa, este procesata foarte putin si are proprietati si beneficii care o pot face o alegere buna pentru a da gust mancarii. In continuare, sunt prezentate cateva dintre avantajele acesteia si modurile in care poti folosi acest condiment.
Cuprins
1. Pentru ce este buna sarea de mare? Proprietati si beneficii
Sarea de mare si cea de masa au la baza clorura de sodiu, substanta care are numeroase functii in organism. Ceea ce o diferentiaza pe cea marina este continutul de iod.
De obicei, in Romania, sarea de masa are iod adaugat, pentru prevenirea hipotiroidismului. Pe de alta parte, cea de mare, pentru ca nu e procesata foarte mult, se gaseste in stare aproape complet naturala.
Printre beneficiile sarii de mare se numara:
- O digestie mai buna
Sarea de mare, amestecata cu apa calduta, este posibil sa fie benefica pentru sistemul digestiv. Clorura de sodiu faciliteaza transportarea nutrientilor in intestine. Totusi, nu e indicat sa exagerezi consumul acestui condiment. Daca obtii suficient sodiu din alimente, digestia nu va avea de suferit.
- O piele mai sanatoasa si mai putin inflamata
Pielea uscata si inflamata poate sa beneficieze de pe urma bailor cu sare. Unele studii au indicat ca cea obtinuta din apele Marii Moarte poate creste nivelul de hidratare al pielii.
- Hidratarea si tensiunea arteriala
Prea multa sau prea putina sare de mare poate afecta aceste doua procese din organism. Un nivel optim de sodiu mentine corpul hidratat in mod corespunzator. Suficienta apa inseamna, de asemenea, ca tensiunea arteriala va fi in limite normale.
- Echilibrarea electrolitilor din organism
Electrolitii sunt minerale ca magneziul, calciul, potasiul sau sodiul. Acestia au un rol esential pentru sanatate muschilor, a creierului si a inimii. Un pahar cu apa si sare poate sa ajute, dar poti avea parte de aceleasi beneficii si prin utilizarea de suplimente alimentare care contin acesti nutrienti.
- Sanatatea glandelor adrenale
Acestea au rol in eliberarea de hormoni care echilibreaza nivelul de sodiu si potasiu din organism. Un stil de viata tensionat face ca aceste parti ale corpului sa nu functioneze cum trebuie.
Un semn al unei functionari anormale este pofta de sare.
Precautii
Sarea obtinuta din alimente, de mare sau nu, are si efecte negative, daca se foloseste in exces. Printre posibilele problemele de sanatate se numara:
- tensiunea arteriala marita
- osteoporoza
- pietrele la rinichi.
2. La ce se foloseste sarea de mare? Intrebuintari
In continuare sunt prezentate cateva moduri ingenioase de a folosi sarea de mare. Intrebuintarile sunt versatile, aceasta avand rol in ingrijirea corpului, chiar si la exterior.
- In preparate
Mancarea trebuie neaparat sa aiba condimente, iar sarea este esentiala. Cea de mare, la fel ca cea de masa, poate fi folosita in majoritatea preparatelor. Trebuie doar sa fii atent la marimea granulelor. Pentru prajituri sau produse de panificatie, e indicat sa utilizezi varianta fina, care sa se dizolve usor.
- Bai cu sare, pentru relaxare
Sarea este ingredientul perfect pentru o baie la sfarsitul unei zile obositoare, pentru ca absoarbe impuritatile si toxinele acumulate pe piele.
Mod de folosire: sarea epsom e in special benefica daca adaugi un sfert de cana in cada, pentru o baie de 15-30 de minute.
- Exfoliere pentru tot corpul
Celulele moarte pot fi indepartate cu usurinta cu ajutorul sarii de mare. In plus, ea face pielea mai moale si o hidrateaza. Exista o mare varietate de produse pentru corp care contin acest ingredient folositor.
Mod de folosire: Poti sa obtii un scrub amestecand un sfert de cana de sare intr-o jumatate de cana de ulei de masline sau de cocos. La dus, aplica acest preparat cu mainile sau cu buretele.
- Ingrijirea parului cu matreata
Sarea ajuta la curatarea scalpului si stimuleaza circulatia sangelui. De asemenea, poate indeparta cu succes uleiul produs de piele in exces. Exista, in plus, numeroase produse pentru par care contin acest ingredient.
Mod de folosire: sarea de mare se presara direct pe scalp. apoi, maseaza cu degetele umezite, timp de 15 minute.
- Albirea dintilor
Sarea e un ingredient la indemana, folosit pentru a avea dinti mai albi. In plus, acest condiment contine fluor, substanta care se gaseste in pasta de dinti, pentru ca mentine sanatatea acestora.
Mod de folosire: amesteca o lingurita de sare si doua de bicarbonat de sodiu, apoi aplica pudra pe periuta de dinti.
- Apa de gura naturala
Sarea poate actiona ca dezinfectant in cazul bacteriilor gasite in cavitatea bucala.
Mod de folosire: amesteca o jumatate de lingurita din acest ingredient si o cantitate egala de bicarbonat intr-o jumatate de pahar de apa.
Sarea de mare, ca cea de masa, are proprietati esentiale, care asigura functionarea optima a organismului. De obicei, este suficient sa o adaugi in alimente, pentru a nu avea o carenta de sodiu. Acest ingredient poate sa fie, de asemenea, o varianta excelenta pentru diferite tratamente pentru piele, par, sau dinti.